Preturi

Constructii traditionale taranesti

Satul traditional romanesc este pe cale de disparitie. Sunt tot mai multe zone in tara unde constructiile moderne distrug traditionalul, zone intregi din tara fiind acum lasate fara case taranesti, fara porti traditionale din lemn pentru care Maramuresul a devenit faimos peste tot in lume, locul lor fiind luat de inoxuri si alte lucruri ale lumii moderne. Ce este si mai dureros este faptul ca de la an la an dispar din ce in ce mai multe sate din Romania si odata cu disparitia lor dispar valorile culturale si spirituale ale neamului romanesc.

Un prim pas pentru salvarea satului traditional romanesc trebuie facut chiar de noi locuitorii oameni de rand cei care doresc o casa modesta cu bun gust. Legea 50 da dreptul arhitectilor cu drept de semnatura sa execute proiecte care se autorizeaza. Stim foarte bine ca in tara se proiecteza fara a se folosi arhitecti. Pentru a salva patrimoniu cultural al Romaniei este nevoie si de educatie: Cei care vin din strainatate vin si construiesc niste lucruri….Practic fug de traditia lor. Nu exista respect pentru traditie. Autoritatile trebuie sa faca ordine cu legea in mâna. Vrem sa ne unim fortele pentru salvarea traditiilor Romaniei, care se degradeaza sub ochii nostri. Noi am incercat prin mai multe actiuni, prin realizarea de proiecte sa sensibilizam opinia publica, lucru care s-a intâmplat, dar nu e de ajuns. Vrem ca acest articol sa fie numai un inceput si sa nu ramanem doar la discutii, ci sa trecem sa implementam proiectele care sa salveze traditia Romaniei. Ce se poate face? In primul rând trebuie respectata legea. Noi, arhitectii si proiectantii sustinem ca astfel de constructii noi taranesti care sa pastreze linia traditionala nu sunt foarte scumpe. Dorim sa indemnam si sa incercam sa ii stimulam pe oameni cumva pentru a putea pastra pe mai departe casele traditionale. Trebuie sa fim preocupati despre ceea ce lasam urmasilor nostri ca mostenire. Am vazut intr-o zi cum cineva demola o casa cu tinda, cu târnat, cu poarta … o taiau de foc.

Modernizarea satelor traditionale taranesti, daca o numim asa, duce la distrugerea a ceea ce inseamna Romania cu satele ei falnice.

Este important sa ducem mai departe modul prin care inaintasii nostri au construit. Si au construit bine! A vedea kitsch peste tot In Romania fie ca e la oras fie ca e la sate este grav. E destul de greu, daca nu aproape imposibil, sa ducem un demers sanatos prin impunere. Trebuie sa il facem prin educatie si prin constientizare.

Daca le vom impune, nu vor intelege, probabil, si vor intra intr-un conflict mental cu autoritatea locala. Ma intreb doar de ce in ultimii 25 de ani nimeni din cei ce au ocupat functii de conducere in aceasta tara nu au facut nimic in acest sens.